Zeytinyağlı bakla yaparken öncelikle baklaları yıkayıp ayıklama işlemini yapmalısınız. Baklanın kararmaması için limon suyu ilave edilmiş suda bekletebilirsiniz. Sonrasında soğanları doğrayıp orta boy bir tencerede pembeleşinceye kadar kavurun.
Pembeleşen soğana malzeme kısmında ölçüsü belirtilmiş unu ilave edin. 1 veya 2 kere karıştırdıktan sonra baklayı soğan ve un karışımının üzerine ekleyin. Tencerede bakla ve soğanı bir miktar kavurduktan sonra sarımsağı baklaya ilave edebilirsiniz. Bu karışımı kapağını kapatarak kısık ateşte 5 dakika pişirin. Toz şeker, tuz, sıcak su ve limon suyunu tenceredeki karışıma ilave edin. Daha sonra baklalar pişinceye ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Önceden doğranmış dereotunu baklanın üzerine dökerek tencerenin kapağını tekrar kapatın ve baklanın ateşini kapatıp soğumaya bırakın. Zeytinyağlı bakla sarımsaklı yoğurt ile de ikram edilebilir.
Afiyet olsun.