Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bakla yemeği, çoğunlukla Ege Bölgesi'nde sık yapılan bir yemek olmakla birlikte, yurdun her köşesinde farklı malzemelerle hazırlanmaktadır. Genellikle zeytinyağlı olarak yapılan bakla yemeği, etli olarak da pişirilebilmektedir. Bu tamamen kişinin yemek kültürü ve damak zevki ile alakalı olabilir. Bakla, protein ve vitamin bakımından çok zengin olup, B1, B2, B3 vitaminleri ve potasyum içeriği ile sağlığa oldukça faydalıdır.

Besin Değerleri ve Faydaları

Bakla, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve hazmı kolaylaştırır. Böbreklerde taş ve kum varsa dökülmesinde fayda sağlar. İdrar yollarını temizler ve iltihaplanma durumunu iyileştirir. Sağlık açısından faydalı olan baklanın, besin değerleri oldukça yüksektir. Şimdi, bakla yemeğinin hazırlanışına geçelim.

Bakla Yemeği İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gram taze bakla
  • 300 gram dana eti
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane yeşil ve kırmızı kapya biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı pul biber
  • Sıvı yağ ve çok az tereyağı

Üzeri İçin

  • 1 kâse yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Bakla Yemeği Nasıl Yapılır?

Taze olarak alınmış baklaları temizleyin ve büyüklüğüne göre iki veya üç parçaya kesin. Uzunlamasına olacak şekilde kesilen baklaları iyice yıkayıp suyunu süzdürmek için delikli bir kabın içerisine alın. Diğer tarafta, eti ufak şekilde dilimleyin ve yemeği pişireceğiniz tencerenin içerisine alın. İlk etapta etin içerisine yağ ilavesi yapmadan suyunu verip geri çekene kadar kavurun. Et suyunu çekince yağını ilave edip kavurun. Kuru soğanı yemeklik veya daha ufak şekilde doğrayıp etin içerisine alın. Biberleri de ufak şekilde dilimleyin ve malzemeleri yumuşayana dek pişirin.

Et ile sebzeler piştikten sonra salça ve baharatları ilave edip karıştırın. Son olarak suyu süzülen baklayı yemek tenceresinin içerisine alın ve karıştırın. Yemeğin üzerine çok az sıcak su ilavesi yapın ve pişmesi için tencerenin kapağını kapatın. Bakla yemeği istenilen kıvama geldiğinde ocağın altını kapatın ve ilk sıcaklığı geçip hafif ılık olana dek bekletin.

Diğer taraftan, sarımsakları bir kasenin içerisine rendeleyip üzerine tuz ilavesi yapın. Bir kâse yoğurdu da ilave edip karıştırın. Hazır beklemekte olan bakla yemeğini servis tabağına alın. Üzerine de sarımsaklı yoğurdu gezdirin ve servise sunum yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eznev

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bakla yemeğini Ege Bölgesi'nde mi öğrendiniz yoksa başka bir yöreden mi tarif aldınız? Baklanın besin değerleri hakkında daha detaylı bilgi verebilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Eznev,

Bakla yemeğini Öğrenme hikayem aslında biraz karışık. Ege Bölgesi'nde bakla yemekleri çok popüler olduğu için öncelikle oradan tarifler öğrendim. Ancak, farklı yörelerin de kendine özgü bakla tarifleri olduğunu fark ettim ve zamanla farklı yörelerden de tarifler toplamaya başladım.

Baklanın besin değerlerine gelecek olursak, bakla protein, lif ve çeşitli vitaminler açısından zengindir. Özellikle B grubu vitaminleri ve demir içeriği ile dikkat çeker. Ayrıca, kalp sağlığı için faydalı olan potasyum ve magnezyum gibi mineraller de içerir. Baklalar aynı zamanda düşük kalorili ve yağsızdır, bu nedenle sağlıklı bir beslenme programı için ideal bir seçenektir.

Umarım verdiğim bilgiler işinize yarar. Sağlıklı ve lezzetli yemekler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Taze Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bakla Zincir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakla Zincir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

İç Bakla Nasıl Pişirilir?

İç Bakla Nasıl Pişirilir?

Kuru Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?