Yahudi Baklası
Yahudi baklası, acı bakla, termiye, danik, kurt baklası gibi farklı isimlerde bilinen yahudi baklası; 3000 yıldan fazla zamandır yarımı yapılan ve dünya üzerinde 30'u aşkın çeşidi bulunduğu bilinen bir bitkidir. "Lipunus varius" ülkemizde en çok üretilen türüdür. Çoğunlukla Kuzey Amerika, Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yaygın bulunan yahudi baklası; baklagiller familyasından olup gerçek vatanı Mısır'dır.
Yıllık otsu bir bitkidir ve iç baklaya nazaran daha küçük tohumları vardır.
Yahudi baklası; boyu 1 metreye kadar uzayabilen, acı taneli ve salkım biçiminde çiçeklere sahiptir. Besin değeri açısından oldukça zengindir. Çiçeklerinin hoş görünümünden ötürü, birçok yerde süs bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilmektedir.
Yahudi baklası kullanım alanları
Yahudi baklasının tohumlarını kavrulup çekilmesinden sonra toz haline getirip farklı alanlarda kullanabilirsiniz. Soyulan kabuklarından ise tane olarak veya lapa halde faydalanabilirsiniz. Lapa şekline getirilen baklayı, yaralarda, cilt rahatsızlıklarında ve zehirli haşere ısırmalarında haricen kullanabilirsiniz. Ayrıca besleyici tohumları bazı hayvanlara yemiş olarak da verilmektedir.
Yahudi baklası faydaları nelerdir?- Böbrek iltihablanmasında, taş ve kumların dökülmesinde yardımcı olan bir bitkidir.
- İdrar zorluğu çekenler; su ile kaynatarak içebilirler.
- Bağırsak ve dalakta işlevi arttıran yahudi baklası, mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.
- Yahudi baklasının tozu ile sirke ve balı karıştırıp hap şeklinde yutulur ise bağırsak parazitlerinin düşmesinde etkili olur.
- Kuvvet verici özelliği vardır ve meniyi arttıırır.
- Kan temizleyici etkisi bulunur ve kanda şekeri seviyesini düşürür.
- Romatizal ve siyatik ağrılara iyi gelir.
- Balgam söktürücüdür ve nefes darlığını rahatlatır.
- Baş ağrılarını geçirir ve vücutta biriken tuzu atmaya yardımcı olur.
- Kadınlarda iyi bir adet söktürücüdür ve adet sancılarını azaltır. Ancak hamilelikte kullanımı sakıncalıdır. Çünkü, düşük riskinin yüksek oranda arttırır.
21.01.2024 17:01:10
Yahudi Baklası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|