Kuru Bakla

Kuru bakla: Kuru bakla baklagiller ailesinden gelen kazık köklü bir bitkidir. Kuru bakla baklagiller familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bitkidir. Kuru bakla Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde yer aldığı güneybatı Asya kökenli olan bir bitkidir. Kuru bakla ılıman iklimlere sahip olan bölgelerde yetişmektedir.
Ülkemizde daha çok kış aylarında ya da bahar aylarında bitki henüz taze iken tüketilmektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgeleri kuru baklayı daha fazla oranda tüketmektedir. Kuru bakla özellikle kış aylarında sofralarda aranan lezzetler arasındadır. Bakla favası en çok bilinen yemek türüdür ayrıca kuru bakla çorbası, baklalı iç pilav, bakla dolması ve daha birçok tat olarak sofralarda yer alan kuru bakla vitamin değerleri olarak da oldukça faydalıdır. Fakat kuru baklada nişasta oranı yüksek olduğu için şeker hastalarının tüketmesi önerilmez. Nişasta kan şekerini yükselten bir maddedir. Kuru bakla favizm hastaları tarafından da tüketilmemelidir. Bakla tüketildikten sonra vücutta al yuvarların parçalanmasına sebep olmaktadır. Favizm hastalığı geç kalındığı takdirde kalp yetmezliği ve ölümcül vakalara sebep olabilmektedir. Kuru bakla tüketildikten sonra kişide bu gibi durumlara rastlanırsa mutlaka doktora gidilmelidir. Bu gibi istisnai durumlar dışında kuru bakla çoğu hastalığa iyi gelmekte ergenlik döneminde ve gelişme çağındaki çocukların fiziki yapılarında fayda sağlamaktadır.

Kuru baklanın faydaları nelerdir?

  • Parkinson hastalığına iyi gelmektedir.
    Kuru bakla Parkinson hastalığını tetikleyen depamin eksikliğinin takviyesi için etkili bir besindir ve kişiye fayda sağlamaktadır. Doğal depamin kaynağı olan kuru bakla düzenli tüketildiğinde kişide Parkinson hastalığı oluşmasını engellemektedir.
  • Bağırsak rahatsızlıklarını giderir kuru bakla sindirim sistemini düzenler bağırsaklarla ilgili şikâyetleri azaltmaktadır. Aynı zamanda kişide bulunan hemoroid ve kabızlık rahatsızlıklarını giderir.
  • Yüksek demir oranı içermektedir. Kuru bakla kalsiyum açısından da çok zengin bir besindir. Bu sebepten hamilelerin sık sık tüketmesi demir eksikliği tedavisi için fayda sağlayacaktır. Kansızlığı giderici özelliği olan kuru bakla aneminin tedavisine yardımcı olur ve fayda sağlar.
  • Kilo vermek isteyen kişilere önerilebilir. Kuru bakla kilo vermekte oldukça önemli olan protein değerini yüksek miktarda taşımaktadır. Bitkisel protein deposu olan kuru bakla uzun süre tok tutucu özelliğe sahiptir.
  • Böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir. Kuru baklanın böbrek üzerinde etkisi oldukça büyüktür. Böbrek ağrısı ve böbrekte iltihaplanma oluşumunu engeller. Kuru bakla böbrekle ilgili rahatsızlıkların tedavisi için yardımcı bir besindir.
  • İdrar yolları rahatsızlıklarında iyileştirici etkiye sahiptir. Kuru bakla tüketimi idrar yollarını temizleyerek böbrek kumlarının vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
  • Baş ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. Kuru baklanın tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunmaktadır. İçerdiği azot ve nişasta kişide baş ağrısı oluşumunu azaltır.
  • Cilt görünümünü pürüzsüz bir görünüme kavuşturur. Kuru bakla vücuttaki kan dolaşımını arttırma özelliği bulunduğu için cildin duru ve berrak görünmesini sağlamaktadır.
  • Kuru bakla, kişide bulunan kolesterolü dengeler. Kötü kolesterolü en düşük derecelere çekmekte fayda sağlayan bir besindir.
20.01.2024 19:40:00
Kuru Bakla ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuru Bakla Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kuru Bakla"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kuru Bakla Yemeği

Kuru bakla yemeği; Bakla zeytinyağlısı etlisi mezesi çorbası yapılan oldukça lezzetli ve vitaminli bir besindir. Tazesi oldukça fazla tüketilen baklanın kuru...
Devamını Oku

Bakla Çeşitleri

Bakla Çeşitleri; Baklanın yetmişe yakın çeşidi bilinmektedir. Bakla çeşitleri genelde çok kireçli ve killi toprakları sevmektedir. Bakla çesitlerinin ...
Devamını Oku

Yahudi Baklası

Yahudi baklası, acı bakla, termiye, danik, kurt baklası gibi farklı isimlerde bilinen yahudi baklası; 3000 yıldan fazla zamandır yarımı yapılan ve dünya üzer...
Devamını Oku

Bakla Zınnı

Bakla zınnı; Kın kanatlılar ailesinde yer alan, bilimsel adı Tropinota nirta olan bir böcek türüdür. Genellikle erginleri armut, erik, kiraz, şeftali, kayısı...
Devamını Oku

İç Bakla Nasıl Pişirilir

İç bakla nasıl pişirilir; Türk mutfağı yemek çeşitleri yönünden oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Et yemekleri, bakliyat yemekleri, sebze yemekleri, hamur...
Devamını Oku

Bakla Fava

Bakla Fava, genel olarak ege bölgemize ve Yunan mutfağına özgü olan güzel bir yemek yanı mezesidir. Genellikle Rum meyhanelerinde meze rakı yanında meze olar...
Devamını Oku

Bakla İçi Yemeği

Bakla İçi Yemeği, bakla içi ile pişirildiği gibi tek olarak içi olarak da pişilir. Bu yemek de aslında bakla yemeğinin değişik bir versiyonudur. Herkesin bil...
Devamını Oku

Bakla

Bakla, Baklagiller familyasına adını veren bakla hem gıda olarak hem de yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitki türüdür. Bakla bu familya...
Devamını Oku

Bakla Nasıl Yapılır

Bakla Nasıl Yapılır, bakla yaz aylarının ve özellikle Ege bölgesi mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Hem tadı hem de şekli taze fasulyeye benzemektedir...
Devamını Oku

Tunus Baklası

Tunus baklası, Doğanın kadınlara şifa olarak gönderdiği bir bitki olan Tunus baklası özellikle kadınlarda görülen göğüslerin sarkmaları durumunda kullanılır....
Devamını Oku

Zeytinyağlı İç Bakla

Zeytinyağlı iç bakla; Zeytinyağlı yiyecekler genel olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde fazlasıyla tüketilmektedir. Ancak son yıllarda Sağlıklı beslenmek adına...
Devamını Oku

Bakla Zincir

Bakla zincir, Şekil bağımlılığı olan hız-moment dönüşüm mekanizmalarında transmisyon zincirler kullanılır. Standart olarak çok çeşitli türleri vardır. D...
Devamını Oku

Acı Bakla

Acı bakla, aynı zamanda ülkemizde yahudi baklası olarak da bilinen bir bitkidir. Genellikle faydaları amacıyla kullanılan bu mükemmel bitki, fiziki olarak ya...
Devamını Oku

Taze Bakla

Taze bakla, kışaylarının vaz geçilmez sebze yemeklerinden olan taze bakla sağlık açısından son derece faydalıdır. Taze bakla Akdeniz ve Ege Bölgesi iç...
Devamını Oku

Bakla Çorbası

Bakla çorbası; Birçoğumuzun severek tükettiği fakat bir çoğumuzun da daha önce hiç tatmadığı bir lezzet olabilir bakla çorbası. Hazırlanışı oldukça kolay fak...
Devamını Oku

Bakla Yemeği

Bakla yemeği, çoğunlukla ege bölgesinde sık yapılan bakla yemeği yöresel bir yemek olmamakla birlikte her bölgede farklı malzemeler ile yapılmaktadır. G...
Devamını Oku

Bakla Ezmesi

Bakla ezmesi: Hatay iline ait bir lezzettir. Hatay'ın yöresel lezzeti olan bakla ezmesi ülkemizce sevilen bir tat haline gelmiştir ve adını hemen hemen tüm i...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Bakla

Zeytinyağlı bakla, Zeytinyağlı bakla tat ve lezzet olarak sevilen bir besindir. Çoğu mutfakta sıkça yapılan bir yemek türüdür. Genellikle bitkisel beslenmeye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Bakla Yemeği
Kuru Bakla
Bakla Çeşitleri
Yahudi Baklası
Bakla Zınnı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024