Kuru bakla yemeği; Bakla zeytinyağlısı etlisi mezesi çorbası yapılan oldukça lezzetli ve vitaminli bir besindir. Tazesi oldukça fazla tüketilen baklanın kurusu da en az tazesi kadar tüketilmelidir. Bakla sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenler için oldukça ideal bir besindir. Çünkü lifli özelliği ve doyurucu bir besin olması nedeniyle tercih edilmektedir.
Ayrıca kuru bakla kolesterolü dengeleyerek kötü kolesterolü minimum seviyeye çeker. Ayrıca idrar yollarında oluşan iltihabı temizler kan dolaşımını hızlandırır ve tam bir protein kaynağıdır. Faydaları saymakla bitmeyen kuru baklanın birçok çeşit yemeği yapılmaktadır. Dilersek kuru baklayı etli veya kıymalı pişirip sıcak servis yapabiliriz. İstersek de zeytin yağlı pişirip soğuk başlangıç olarak servis yapabiliriz. Her ne şekilde yapılırsa yapılsın enfes lezzetli olan kuru bakla yemeğini bol miktarda tüketmekte fayda vardır. Özellikle çocuklarımıza bir şekilde mutlaka yedirmemiz gerekir. Benim mevsiminde sıklıkla yaptığım teze baklanın mevsimi dışında da kurusunu yapmak oldukça keyif aldığım bir durumdur. Hazırlanışı oldukça kolay ve pilavın yanına da fazlasıyla yakışan bu enfes lezzeti tatmanızı tavsiye ediyorum. Beğeneceğinizi de düşünerek sizlerle tarifini paylaşıyorum.
Kuru bakla yemeği için gerekli malzemeler
500 gram kuru bakla içi,
200 gram kuzu kuşbaşı et,
2 adet kuru soğan,
1 adet sivri biber,
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı pul biber,
1 tatlı kaşı biber salçası,
1 tatlı kaşığı domates salçası,
2,5 su bardağı sıcak su,
Nasıl Yapılır?
Öncelikle kuru baklayı akşamdan soğuk suya ıslatıp yumuşamasını sağlıyoruz.
Daha sonra kuşbaşı etleri derin bir tencereye alıp kısık ateşte etler suyunu salıp çekinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra tereyağı ve sıvı yağı ekleyip içerisine ince ince kıydığımız kuru soğanları ve sivri biberi ekliyoruz. Daha sonra biber ve soğanla bir güzel kavurduğumuz etin içerisine domates ve biber salçasını ilave edip tekrar kavuruyoruz. Sonrasında tuz, Karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırdıktan sonra beklettiğimiz sudan alıp tekrar yıkadığımız kuru baklaları ekliyoruz. Beş dakika kadar kavurduğumuz baklaların içerisine sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yemeği sulu istemiyorsanız suyun miktarını biraz azaltabilirsiniz. Daha sonra tencerenin kapağı kapalı şekilde yaklaşık 30 dakika pişirip ocaktan indiriyoruz. Kapağı kapalı şekilde yaklaşık 15-20 dakika dinlendirdiğimiz kuru bakla yemeğini pilav eşliğinde sarımsaklı yoğurt veya cacıkla birlikte servis yapabiliriz. Ayrıca kuru fasulyede olduğu gibi kuru bakla yemeğini de güveç içerisinde pişirebiliriz. Tadına doyamayacağınız kuru bakla yemeği sevdiklerinize ve size afiyet şifa olsun dileğimle ellerinize sağlık.
19.01.2024 06:55:54
Kuru Bakla Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024