Bakla Ezmesi

Bakla ezmesi: Hatay iline ait bir lezzettir. Hatay'ın yöresel lezzeti olan bakla ezmesi ülkemizce sevilen bir tat haline gelmiştir ve adını hemen hemen tüm illerde duyurmuştur. Bakla ezmesi vücuda faydası ile bilinmektedir. Bakla ezmesi içeriğinde birçok besin değerini barındırmaktadır ve kişi vücudunda oldukça olumlu faydaları vardır. Bakla ezmesi ana yemekler yanında birçok sofrada yer almaktadır.
Hatay iline ait bir tat olduğu için genellikle Hatay ili ve çevresinde daha çok tercih edilen bir tattır. Bakla ezmesi diyet yapan insanlarca da tercih edilebilir. Bakla ezmesi içeriğinde bol miktarda protein ve kalsiyum barındırmaktadır. Protein ve kalsiyum kişi vücudunu tok tutan değerlerin başında gelir. Kişinin vücudunda çabuk ve ani acıkmalar yaşanmaması ve tokluk hissi yaşaması fazla kilo problemi olan insanlarda ara öğünlerin ortadan kalkmasına ve dolayısıyla kişinin kilo vermesine fayda sağlamaktadır.

Bakla ezmesi için gerekli malzemeler

  • 500 gram kurutulmuş bakla
  • 1 su bardağı tahin
  • 2 limonun suyu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 orta boy domates
  • Zeytinyağı
  • 1 tutam tuz

Bakla ezmesi nasıl yapılır?


Öncelikli olarak taneler halindeki baklaları orta boy bir tencereye döküp 1 litre suda 2 saat kadar haşlamalısınız. Haşlama sırasında suyun eksilmesi olduysa ve hala bakla yumuşamadıysa suya ekleme yapabilirsiniz. Baklanın haşlanıp haşlanmadığını kontrol edin ve istenilen yumuşaklığa eriştiğinde baklaları tencereden alıp miksere koyun.
Mikserde baklaları yavaş yavaş öğütmeye başlayın. Baklalar mikserde öğütülürken baklanın piştiği sudan bir bardak su alıp yavaş yavaş öğütülen baklanın içine dökün. Bakla suyunun öğütülen baklaya dökülme ölçüsü 1 su bardağı kadardır. Daha sonra öğütülen baklaya 1 tutam tuz ve malzemelerde belirtilen ölçüdeki tahin öğütülen baklanın içine karıştırılır. Karışımın içine limon suyu ve sarımsak da eklendikten sonra bakla karışımı öğütülmeye ve ezme haline getirilmeye devam edilir. Öğütülerek ve ezilerek krem kıvamına getirilen karışım servis tabağına alınır. Servis tabağı üzerine domates ve maydanoz ile görsellik kazandırılır. Üzerine birazda zeytinyağı gezdirdikten sonra servis edilmektedir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 19:50:46
Bakla Ezmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bakla Ezmesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bakla Ezmesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kuru Bakla Yemeği

Kuru bakla yemeği; Bakla zeytinyağlısı etlisi mezesi çorbası yapılan oldukça lezzetli ve vitaminli bir besindir. Tazesi oldukça fazla tüketilen baklanın kuru...
Devamını Oku

Kuru Bakla

Kuru bakla: Kuru bakla baklagiller ailesinden gelen kazık köklü bir bitkidir. Kuru bakla baklagiller familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarı...
Devamını Oku

Bakla Çeşitleri

Bakla Çeşitleri; Baklanın yetmişe yakın çeşidi bilinmektedir. Bakla çeşitleri genelde çok kireçli ve killi toprakları sevmektedir. Bakla çesitlerinin ...
Devamını Oku

Yahudi Baklası

Yahudi baklası, acı bakla, termiye, danik, kurt baklası gibi farklı isimlerde bilinen yahudi baklası; 3000 yıldan fazla zamandır yarımı yapılan ve dünya üzer...
Devamını Oku

Bakla Zınnı

Bakla zınnı; Kın kanatlılar ailesinde yer alan, bilimsel adı Tropinota nirta olan bir böcek türüdür. Genellikle erginleri armut, erik, kiraz, şeftali, kayısı...
Devamını Oku

İç Bakla Nasıl Pişirilir

İç bakla nasıl pişirilir; Türk mutfağı yemek çeşitleri yönünden oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Et yemekleri, bakliyat yemekleri, sebze yemekleri, hamur...
Devamını Oku

Bakla Fava

Bakla Fava, genel olarak ege bölgemize ve Yunan mutfağına özgü olan güzel bir yemek yanı mezesidir. Genellikle Rum meyhanelerinde meze rakı yanında meze olar...
Devamını Oku

Bakla İçi Yemeği

Bakla İçi Yemeği, bakla içi ile pişirildiği gibi tek olarak içi olarak da pişilir. Bu yemek de aslında bakla yemeğinin değişik bir versiyonudur. Herkesin bil...
Devamını Oku

Bakla

Bakla, Baklagiller familyasına adını veren bakla hem gıda olarak hem de yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitki türüdür. Bakla bu familya...
Devamını Oku

Bakla Nasıl Yapılır

Bakla Nasıl Yapılır, bakla yaz aylarının ve özellikle Ege bölgesi mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Hem tadı hem de şekli taze fasulyeye benzemektedir...
Devamını Oku

Tunus Baklası

Tunus baklası, Doğanın kadınlara şifa olarak gönderdiği bir bitki olan Tunus baklası özellikle kadınlarda görülen göğüslerin sarkmaları durumunda kullanılır....
Devamını Oku

Zeytinyağlı İç Bakla

Zeytinyağlı iç bakla; Zeytinyağlı yiyecekler genel olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde fazlasıyla tüketilmektedir. Ancak son yıllarda Sağlıklı beslenmek adına...
Devamını Oku

Bakla Zincir

Bakla zincir, Şekil bağımlılığı olan hız-moment dönüşüm mekanizmalarında transmisyon zincirler kullanılır. Standart olarak çok çeşitli türleri vardır. D...
Devamını Oku

Acı Bakla

Acı bakla, aynı zamanda ülkemizde yahudi baklası olarak da bilinen bir bitkidir. Genellikle faydaları amacıyla kullanılan bu mükemmel bitki, fiziki olarak ya...
Devamını Oku

Taze Bakla

Taze bakla, kışaylarının vaz geçilmez sebze yemeklerinden olan taze bakla sağlık açısından son derece faydalıdır. Taze bakla Akdeniz ve Ege Bölgesi iç...
Devamını Oku

Bakla Çorbası

Bakla çorbası; Birçoğumuzun severek tükettiği fakat bir çoğumuzun da daha önce hiç tatmadığı bir lezzet olabilir bakla çorbası. Hazırlanışı oldukça kolay fak...
Devamını Oku

Bakla Yemeği

Bakla yemeği, çoğunlukla ege bölgesinde sık yapılan bakla yemeği yöresel bir yemek olmamakla birlikte her bölgede farklı malzemeler ile yapılmaktadır. G...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Bakla

Zeytinyağlı bakla, Zeytinyağlı bakla tat ve lezzet olarak sevilen bir besindir. Çoğu mutfakta sıkça yapılan bir yemek türüdür. Genellikle bitkisel beslenmeye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Bakla Yemeği
Kuru Bakla
Bakla Çeşitleri
Yahudi Baklası
Bakla Zınnı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024