Asma yaprağında bakla sarması nasıl yapılır?

Taze asma yapraklarının narin dokusuyla buluşan baklaların enfes uyumunu yansıtan bir sarma tarifi. Baharın tazeliğini mutfağa taşıyan bu nefis yemek, hem hafif hem de besleyici özellikleriyle öne çıkıyor. Geleneksel sarma teknikleriyle hazırlanan bu tarif, zeytinyağlılar sevenler için ideal bir seçenek sunuyor.

29 Ekim 2025

Asma Yaprağında Bakla Sarması Tarifi


Malzemeler:


  • 1 kg taze asma yaprağı
  • 500 g taze bakla (içi çıkarılmış)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet limon

Hazırlık Aşamaları:


  • Asma yapraklarını tuzlu kaynar suda 2-3 dakika haşlayıp süzün
  • Baklaları ince ince doğrayın
  • Soğanı küçük küpler halinde doğrayın

İç Harç Hazırlığı:

  • Zeytinyağını tencerede kızdırın
  • Doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun
  • Doğranmış baklayı ekleyip 5 dakika daha kavurun
  • Salçayı ilave edip 2 dakika daha kavurun
  • Pirinci ekleyip 2 dakika karıştırın
  • Tuz, karabiber, nane ve şekeri ekleyip karıştırın
  • Ocağın altını kapatıp harcın soğumasını bekleyin

Sarma İşlemi:

  • Asma yapraklarının sert damar kısımlarını kesin
  • Yaprakların parlak yüzü alta gelecek şekilde dizin
  • Her yaprağın sap kısmına 1 tatlı kaşığı iç harç koyun
  • Yaprakları önce yanlardan, sonra uç kısmından rulo şeklinde sarın
  • Sarmaları sıkı ama fazla sıkmadan yapın

Pişirme:

  • Tencerenin tabanına birkaç asma yaprağı serin
  • Sarmaları sıkı bir şekilde dizin
  • Üzerine limon suyu ve sıcak su ekleyin
  • Üzerine bir tabak kapatarak ağırlık yapın
  • Kısık ateşte 35-40 dakika pişirin

Servis Önerisi:

  • Oda sıcaklığında veya soğuk olarak servis yapın
  • Üzerine zeytinyağı ve limon gezdirerek sunabilirsiniz
  • Yoğurt ile birlikte servis edebilirsiniz

Püf Noktaları:

  • Asma yapraklarını çok fazla haşlamamaya dikkat edin
  • Sarmaları çok sıkı yaparsanız pirinçler şişmeyebilir
  • Pişirme süresinin sonunda suyunu kontrol edin
  • Dilerseniz iç harca dereotu veya maydanoz ekleyebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Bakla Nasıl Yapılır?
Bakla Nasıl Yapılır?
Tunus Baklası Tarifi ve Malzemeleri
Tunus Baklası Tarifi ve Malzemeleri
Yahudi Baklası Tarifi ve Malzemeleri
Yahudi Baklası Tarifi ve Malzemeleri
Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri