Bakla Yemeği

Bakla yemeği, çoğunlukla ege bölgesinde sık yapılan bakla yemeği yöresel bir yemek olmamakla birlikte her bölgede farklı malzemeler ile yapılmaktadır. Genellikle zeytinyağlısı yapılan bakla yemeği etli olarak da pişirilmektedir. Bu tamamen kişinin yemek kültürü ve damak zevki ile alakalı olabilir.

Protein ve vitamin bakımından çok zengin olan bakla, içerisinde aynı zamanda B1, B2, B3 ve potasyum barındırmaktadır.
Faydaları saymakla bitmeyen bakla, sindirim sisteminin çalışmasını sağlar ve hazmı da kolaylaştırır. Böbreklerde taş ve kum varsa dökülmesinde fayda sağlar. İdrar yollarını temizler ve iltihaplanma durumunu da iyi gelir. Sağlık açısından faydalı olan bakla yemeğinin hazırlanmasına geçebiliriz.

Bakla yemeği için gerekli malzemeler

  • 500 gram taze bakla
  • 300 gram dana eti
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane yeşil ve kırmızı kaypa biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı pul biber
  • Sıvı yağ ve çok az tereyağı

Üzeri için

  • 1 kâse yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Bakla yemeği nasıl yapılır?


Taze olarak alınmış baklaları temizleyin ve büyüklüğüne göre iki veya üç parçaya kesin. Uzunlamasına olacak şekilde kesilen baklaları iyi bir şekilde yıkayıp suyunu süzdürmek için delikli bir kabın içerisine alın. Diğer taraftan eti ufak şekilde dilimleyin ve yemeği pişireceğiniz tencerenin içerisine alın.
İlk önce etin içerisine yağ ilavesi yapmadan suyunu verip geri çekene kadar kavurun. Et suyunu çekince yağını ilave edip kavurun. Kuru soğanı yemeklik veya daha ufak şekilde doğrayıp etin içerisine alın. Biberleri de ufak şekilde dilimleyin ve malzemeleri yumuşayana dek pişirin.

Et ile sebzeler piştikten sonra salça ve baharatları ilave edip karıştırın. Son olarak suyu süzülen baklayı yemek tenceresinin içerisine alın ve karıştırın. Yemeğin üzerine çok az sıcak su ilavesi yapın ve pişmesi için tencerenin kapağını kapatın. Bakla yemeği istenilen kıvama geldiğinde ocağın altını kapatın ve ilk sıcaklığı geçip hafif ılık olana dek bekletin.

Diğer taraftan sarımsakları bir kâsenin içerisine rendeleyip üzerine tuz ilavesi yapın. Bir kâse yoğurdu da ilave edip karıştırın. Hazır beklemekte olan bakla yemeğini servis tabağına alın. Üzerine de sarımsaklı yoğurt gezdirin ve servise sunum yapın.

Afiyet olsun.
19.01.2024 04:52:08
Bakla Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bakla Yemeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bakla Yemeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kuru Bakla Yemeği

Kuru bakla yemeği; Bakla zeytinyağlısı etlisi mezesi çorbası yapılan oldukça lezzetli ve vitaminli bir besindir. Tazesi oldukça fazla tüketilen baklanın kuru...
Devamını Oku

Kuru Bakla

Kuru bakla: Kuru bakla baklagiller ailesinden gelen kazık köklü bir bitkidir. Kuru bakla baklagiller familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarı...
Devamını Oku

Bakla Çeşitleri

Bakla Çeşitleri; Baklanın yetmişe yakın çeşidi bilinmektedir. Bakla çeşitleri genelde çok kireçli ve killi toprakları sevmektedir. Bakla çesitlerinin ...
Devamını Oku

Yahudi Baklası

Yahudi baklası, acı bakla, termiye, danik, kurt baklası gibi farklı isimlerde bilinen yahudi baklası; 3000 yıldan fazla zamandır yarımı yapılan ve dünya üzer...
Devamını Oku

Bakla Zınnı

Bakla zınnı; Kın kanatlılar ailesinde yer alan, bilimsel adı Tropinota nirta olan bir böcek türüdür. Genellikle erginleri armut, erik, kiraz, şeftali, kayısı...
Devamını Oku

İç Bakla Nasıl Pişirilir

İç bakla nasıl pişirilir; Türk mutfağı yemek çeşitleri yönünden oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Et yemekleri, bakliyat yemekleri, sebze yemekleri, hamur...
Devamını Oku

Bakla Fava

Bakla Fava, genel olarak ege bölgemize ve Yunan mutfağına özgü olan güzel bir yemek yanı mezesidir. Genellikle Rum meyhanelerinde meze rakı yanında meze olar...
Devamını Oku

Bakla İçi Yemeği

Bakla İçi Yemeği, bakla içi ile pişirildiği gibi tek olarak içi olarak da pişilir. Bu yemek de aslında bakla yemeğinin değişik bir versiyonudur. Herkesin bil...
Devamını Oku

Bakla

Bakla, Baklagiller familyasına adını veren bakla hem gıda olarak hem de yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitki türüdür. Bakla bu familya...
Devamını Oku

Bakla Nasıl Yapılır

Bakla Nasıl Yapılır, bakla yaz aylarının ve özellikle Ege bölgesi mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Hem tadı hem de şekli taze fasulyeye benzemektedir...
Devamını Oku

Tunus Baklası

Tunus baklası, Doğanın kadınlara şifa olarak gönderdiği bir bitki olan Tunus baklası özellikle kadınlarda görülen göğüslerin sarkmaları durumunda kullanılır....
Devamını Oku

Zeytinyağlı İç Bakla

Zeytinyağlı iç bakla; Zeytinyağlı yiyecekler genel olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde fazlasıyla tüketilmektedir. Ancak son yıllarda Sağlıklı beslenmek adına...
Devamını Oku

Bakla Zincir

Bakla zincir, Şekil bağımlılığı olan hız-moment dönüşüm mekanizmalarında transmisyon zincirler kullanılır. Standart olarak çok çeşitli türleri vardır. D...
Devamını Oku

Acı Bakla

Acı bakla, aynı zamanda ülkemizde yahudi baklası olarak da bilinen bir bitkidir. Genellikle faydaları amacıyla kullanılan bu mükemmel bitki, fiziki olarak ya...
Devamını Oku

Taze Bakla

Taze bakla, kışaylarının vaz geçilmez sebze yemeklerinden olan taze bakla sağlık açısından son derece faydalıdır. Taze bakla Akdeniz ve Ege Bölgesi iç...
Devamını Oku

Bakla Çorbası

Bakla çorbası; Birçoğumuzun severek tükettiği fakat bir çoğumuzun da daha önce hiç tatmadığı bir lezzet olabilir bakla çorbası. Hazırlanışı oldukça kolay fak...
Devamını Oku

Bakla Ezmesi

Bakla ezmesi: Hatay iline ait bir lezzettir. Hatay'ın yöresel lezzeti olan bakla ezmesi ülkemizce sevilen bir tat haline gelmiştir ve adını hemen hemen tüm i...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Bakla

Zeytinyağlı bakla, Zeytinyağlı bakla tat ve lezzet olarak sevilen bir besindir. Çoğu mutfakta sıkça yapılan bir yemek türüdür. Genellikle bitkisel beslenmeye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Bakla Yemeği
Kuru Bakla
Bakla Çeşitleri
Yahudi Baklası
Bakla Zınnı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024