{ "title": "Zeytinyağlı İç Bakla", "image": "https://www.bakla.gen.tr/images/zeytinyagli-ic-bakla.jpg", "date": "19.01.2024 12:45:13", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı iç bakla; Zeytinyağlı yiyecekler genel olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde fazlasıyla tüketilmektedir. Ancak son yıllarda Sağlıklı beslenmek adına her bölgede ve herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Üstelik zeytinyağlı yemekleri istersek ana yemek olarak istersek ara soğuk olarak, istersek de yemeklerin yanında meze olarak tüketebiliriz. Zeytin yağlı yemek denildi mi ilk akla gelen bakla yemeğidir. Özellikle de zeytinyağlı iç bakla enfes lezzeti ve kolay hazırlanışından dolayı oldukça fazla tüketilen yemekler arasında yer almaktadır. Üstelik zeytinyağlı iç baklayı bir gün önceden hazırlayıp buz dolabında da muhafaza edebiliriz. Ayrıca mevsiminde taze baklanın içini alıp derin dondurucuda muhafaza ederek farklı mevsimlerde de tüketebilir. Bakla içerisinde barındırdığı vitaminler sayesinde insan sağlığına oldukça faydalı bir sebzedir. Benim evimde sıklıkla yaptığım ve severek tükettiğimiz zeytinyağlı iç bakla tarifini sizlerle paylaşıyorum ve şiddetle denemenizi tavsiye ediyorum.

Zeytinyağlı iç bakla için gerekli malzemeler
Zeytinyağlı iç bakla nasıl yapılır?

Öncelikle taze baklayı ayıklayıp içini çıkartıyoruz ve bol suda bir güzel yıkıyoruz. Ardından zeytin yağlı iç baklayı pişireceğimiz tencerenin içerisine 1 çay bardağı zeytinyağı koyup içerisine küp-küp doğradığımız kuru soğanı ilave ediyoruz. Ardından pembeleşinceye kadar kavurduğumuz kuru soğanın içerisine ince ince kıydığımız sarımsağı ilave ediyoruz. Ardından havucun ince zarını soyup ince halkalar şeklinde doğrayıp tencereye ilave edip hafif kavuruyoruz. Daha sonra yıkayıp suyunu iyice süzdüğümüz iç baklayı tencereye ilave ediyoruz. Daha sonra kesme şekerleri ilave edip karıştırarak erimesini sağlayıp tuzunu ilave edip dilersek kabuğunu soyduğumuz domatesi küp-küp doğrayıp ekleyebiliriz. Ardından tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kadar kendi suyu ile kısık ateşte kavrularak pişmesini sağlıyoruz. 20 dakikanın sonunda kaynar suyu ilave edip bir yarım saat daha pişmeye bırakıyoruz. Pişme süresi iç baklanın tazeliğine göre uzayabilir  veya kısalabilir pişme süresini siz ayarlayabilirsiniz. Piştiğinden emin olduğumuz zeytinyağlı iç baklayı şık bir servis tabağına alıyoruz. Daha sonra yarım çay bardağı zeytinyağının içerisine yarım limon suyunu ekleyip iç baklanın üzerine gezdiriyoruz. Ardından iyice yıkayıp kuruladığımız dereotunu ince ince kıyıp zeytinyağlı iç baklanın üzerine serpip ister ılık istersek de soğuk olarak servis yapabiliriz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
" } ] }