{ "title": "Yahudi Baklası", "image": "https://www.bakla.gen.tr/images/yahudi-baklasi.jpg", "date": "21.01.2024 17:01:10", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Yahudi baklası, acı bakla, termiye, danik, kurt baklası gibi farklı isimlerde bilinen yahudi baklası; 3000 yıldan fazla zamandır yarımı yapılan ve dünya üzerinde 30'u aşkın çeşidi bulunduğu bilinen bir bitkidir. \"Lipunus varius\" ülkemizde en çok üretilen türüdür. Çoğunlukla Kuzey Amerika, Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yaygın bulunan yahudi baklası; baklagiller familyasından olup gerçek vatanı Mısır'dır. Yıllık otsu bir bitkidir ve iç baklaya nazaran daha küçük tohumları vardır.

Yahudi baklası; boyu 1 metreye kadar uzayabilen, acı taneli ve salkım biçiminde çiçeklere sahiptir. Besin değeri açısından oldukça zengindir. Çiçeklerinin hoş görünümünden ötürü, birçok yerde süs bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilmektedir.

Yahudi baklası kullanım alanları

Yahudi baklasının tohumlarını kavrulup çekilmesinden sonra toz haline getirip farklı alanlarda kullanabilirsiniz. Soyulan kabuklarından ise tane olarak veya lapa halde faydalanabilirsiniz. Lapa şekline getirilen baklayı, yaralarda, cilt rahatsızlıklarında ve zehirli haşere ısırmalarında haricen kullanabilirsiniz. Ayrıca besleyici tohumları bazı hayvanlara yemiş olarak da verilmektedir.

Yahudi baklası faydaları nelerdir?
" } ] }