{ "title": "Kuru Bakla", "image": "https://www.bakla.gen.tr/images/kuru-bakla.jpg", "date": "20.01.2024 19:40:00", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Kuru bakla: Kuru bakla baklagiller ailesinden gelen kazık köklü bir bitkidir. Kuru bakla baklagiller familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bitkidir. Kuru bakla Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde yer aldığı güneybatı Asya kökenli olan bir bitkidir. Kuru bakla ılıman iklimlere sahip olan bölgelerde yetişmektedir. Ülkemizde daha çok kış aylarında ya da bahar aylarında bitki henüz taze iken tüketilmektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgeleri kuru baklayı daha fazla oranda tüketmektedir. Kuru bakla özellikle kış aylarında sofralarda aranan lezzetler arasındadır. Bakla favası en çok bilinen yemek türüdür ayrıca kuru bakla çorbası, baklalı iç pilav, bakla dolması ve daha birçok tat olarak sofralarda yer alan kuru bakla vitamin değerleri olarak da oldukça faydalıdır. Fakat kuru baklada nişasta oranı yüksek olduğu için şeker hastalarının tüketmesi önerilmez. Nişasta kan şekerini yükselten bir maddedir. Kuru bakla favizm hastaları tarafından da tüketilmemelidir. Bakla tüketildikten sonra vücutta al yuvarların parçalanmasına sebep olmaktadır. Favizm hastalığı geç kalındığı takdirde kalp yetmezliği ve ölümcül vakalara sebep olabilmektedir. Kuru bakla tüketildikten sonra kişide bu gibi durumlara rastlanırsa mutlaka doktora gidilmelidir. Bu gibi istisnai durumlar dışında kuru bakla çoğu hastalığa iyi gelmekte ergenlik döneminde ve gelişme çağındaki çocukların fiziki yapılarında fayda sağlamaktadır.

Kuru baklanın faydaları nelerdir?
" } ] }