{ "title": "Bakla", "image": "https://www.bakla.gen.tr/images/bakla.jpg", "date": "20.01.2024 10:09:00", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "
Bakla, Baklagiller familyasına adını veren bakla hem gıda olarak hem de yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitki türüdür. Bakla bu familya da fasulye, bezelye, börülce, nohut ve mercimek gibi protein bakımından zengin olan bir bitki türüdür. Bakla Arapça da ot, yeşillik demektir. Bakla Akdeniz ve Türkiye'nin içinde yer aldığı Güneybatı Asya kökenli olan bir bitkidir. Bakla vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan bakla taneleri henüz tazeyken yeşil, kuruduğu zamansa kahverengi bir renk alır. Kuru bakla taze baklaya göre daha besleyicidir. Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminleri bulunur ve bunlarla birlikte potasyum, magnezyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Bakla Türkiye'de daha çok kışın üretilir ve bahar aylarında taze olarak tüketilir. Bakla Çiçek açmadan önce sürülerek yeşil gübre ve hasattan sonra hayvan yemi olarak da tarımı yapılır. Baklanın taze yaprakları salata olarak çiğ ve kavrularak yenildiği gibi taze kabuklu bakla ve iç bakla yemeği olarak da yenilmektedir.

Baklanın Faydaları: Bakla, böbrek ve idrar yollarının daha verimli çalışmasını sağlar. Göz nezlesinin tedavi edilmesine ve vücuttaki lekelerin giderilmesinde de kullanılır. Ayrıca bakla dikkatli olarak tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Mümkün olduğunca hazırlandığı gün tüketilmesi daha doğrudur. Piştikten bir sonraki gün tüketildiği taktirde karaciğeri yormaktadır. Bakla 1-6 yaş arasındaki çocuklarda fazla tüketilmemesi gereken bir besindir. Bakla böbrek fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar. Böbrekteki kumun atılmasını kolaylaştırır. Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. İdrar yolları enfeksiyonlarında da etkilidir.

Ayrıca bakla bağışıklık sistemini güçlendiren bir bitkidir. Vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü özelliğe de sahiptir. Baklanın içerisinde bulunan A ve C vitaminleri sayesinde kalp sağlığının korunmasında oldukça önemli bir yere sahip olan bakla kanın pıhtılaşmasının da önüne geçer ve bu yüzden de mutlaka tüketilmesi gereken bir gıdadır. Baklanın kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün de yükselmesine yardımcı olur. Sindirim sistemi içinde çok faydalı bir gıdadır. Çünkü içinde birçok faydalı lifler bulunmaktadır.

Baklanın içerisinde bol miktarda demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Bu nedenle de demir eksikliği olan hastalar için çok önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca baklada bol miktarda kalsiyum bulunduğu için kemik sağlığını da korumaya yardımcı olur. Baklanın bir diğer önemli özelliği ise romatizma hastalıklarına iyi gelmesidir. Baklanın tohumlarından yapılan lapa yaralı deri üzerine konulduğu taktirde daha çabuk iyileşme görülür. Ayrıca bakladan yapılan lapa sayesinde de deri üzerinde leke bırakmaz. Baklanın çiçekleri demlenip çay olarak içildiğinde idrar yolları için son derece faydalı bir çaydır.

Baklanın zararları: Baklada diğer tüm gıda maddeleri gibi dozunda kullanılmalıdır. Bir hastalık tedavisinde kullanılacaksa da mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
" } ] }