{ "title": "Bakla Zincir", "image": "https://www.bakla.gen.tr/images/bakla-zincir.jpg", "date": "21.01.2024 15:18:09", "author": "Betül", "article": [ { "article": "
Bakla zincir, Şekil bağımlılığı olan hız-moment dönüşüm mekanizmalarında transmisyon zincirler kullanılır. Standart olarak çok çeşitli türleri vardır. Devir sayısı ve iletecekleri güç büyüklüğüne göre hangi zincir türünün kullanılacağı belirlenir. Zincir satışları söz konusu olduğunda, özellikle transmisyon zincirlerinin satışlarında belirli standart uzunlukların varlığından söz edebiliriz. Bütün zincir türleri ihtiyaç dahilinde uzunlukları belirlenince iki uçtan birleştirilerek ya da serbest halde kullanılabilirler. Metalden üretilen bu tip zincirler kayış gibi malzemelere oranla daha küçük hacim kaplarlar ve daha kullanışlıdırlar.

Bakla Zincir kullanımının avantajları

%96-98 gibi yüksek verimli işler yaparlar. Güç iletim kapasiteleri kayışlara göre oldukça yüksektir. Boyu uygun ayarlandığında montajları oldukça kolaydır. (Kilit bakla zincir). Toz, rutubet ve yüksek sıcaklık olan ortamlarda bile uzun yıllar kullanılabilirler.

Bakla Zincir kullanımının dezavantajları

Üretim maliyetleri kendileriyle eş değer işlerde kullanılan materyallere oranla daha maliyetlidir. Montajlama yapılırken dikkatli davranılmazsa zincir zarar görür ya da kopar. İş görmeleri için sık sık yağlanmaları gerekmektedir. Kullanılan cihazda uygun güvenlik önlemi alınmazsa zincir bir süre sonra bulunduğu çarktan atıp etrafa dağılabilir.

Bakla zincir, mukavemeti düşük yani aşırı güçlü bir taşıma özelliğine sahip olmayan metal halat türüdür. Kullanım alanları oldukça geniştir. Normal bakla zincir iç içe geçmiş yuvarlak ya da oval metal halkalar şeklindedir. Halkaların boyutları ve zincirin uzunluğu kullanım alanlarına göre değişkenlik gösterir. Yine kullanım alanına göre değişik renklerde olabilir. Tek bir bakla zincirin kalınlığı, genişliği, uzunluğu ve diğer bakla zincir ile geçiş mesafesi gibi oranlar standart birimlere bağlanmıştır. Bu birimlerin değişkenliği zincirin boyutunu ve mukavemetini belirler. Mafsallı zincirler de bir nevi baklalı zincirdir. Nitekim sfero ya da temper dökümünden yapılan aynı tip baklalardan oluşan bu özel zincirin bir ucu mafsal diğer ucu perno olarak şekillendirilmiştir. Çelik pernolu zincirlerde durum daha farklıdır. Temper ya da sfero dökümünden yapılırlar fakat zincir baklaların mafsal kısımları tam kapalıdır. Çelik pernoların takılabilmesi için bu kısımlarda delikler bulunur.

Bakla Zincir kullanım alanları

Yük kaldırma gibi işlerde genellikle yuvarlak baklalı zincirlertercih edilir. Normal tipte ya da ortasından takviyeli tipte olan türleri mevcuttur. Hemen hemen neredeyse yük ile ilgili işlerin hepsinde bakla zincire rastlayabiliriz. Yük kaldırma makinalarında en çok gözümüze çarpan zincir türü bakla zincirdir. Amatör ya da profesyonel anlamda neredeyse her yerde gözümüze çarpan bakla zincire kuyumculuk sektöründe bile rastlayabiliyoruz. Denizcilik sektöründe oldukça sık rastladığımız bu zincir, gemilerin çapalarının vazgeçilmez bağlarıdır. Harika geçen bir günün ardından bulunduğunuz tatil köyünde çıktığınız akşam üzeri gezintisinde bir de bakmışsınız şık bir bahçe kapısında asma kilitle tutturulmuş bir bakla zincir duruyor. Eski bir dolabın kapaklarını tutturmak için yine minyatür boyutlarda karşımıza çıkabilecek bakla zincir, evimizi taşımak için kiraladığımız iş makinasının ucunda da gözümüze çarpacak kadar geniş kullanım yelpazesine sahiptir.
" } ] }