{ "title": "Bakla Fava", "image": "https://www.bakla.gen.tr/images/bakla-fava.jpg", "date": "19.01.2024 13:47:23", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Bakla Fava, genel olarak ege bölgemize ve Yunan mutfağına özgü olan güzel bir yemek yanı mezesidir. Genellikle Rum meyhanelerinde meze rakı yanında meze olarak tüketilen ve Rumların gözdesi olan bir meze çeşididir. Ege Rum meyhanelerinde balık restoranlarında çok sık karşılaşabileceğiniz ve neredeyse her Rum meyhanesinde bulunan bir meze çeşidi olarak bilinir. Rumlara özgü olan bu meze çok lezzetli olup tarihçesi çok eskiye, antik yunana dayandığı söylenir. Bakla fava adından da anlaşılacağı üzere bakladan elde edilir ve yapılışı çok basit olan bir meze çeşididir. Egenin ve Rumların bu mezesi nasıl yapılır? Tarifi ve malzemeleri nedir? Hemen anlatalım.

Bakla Fava için Gerekli Olan Malzemeleri
Bunların yanı sıra isteğe göre üzerine zeytinyağı dekor ve süslemek için çeri domates, kuru soğan, dereotu, maydanoz ve kırmızı (Capia) biber de kullanılabilir fakat abartıya kaçmak istemiyor ve sade bir görüntü oluşmasını istiyorsanız sadece toz biber serperek ya da zeytinyağı ve dereotu kullanarak da sunum yapabilir tüketebilirsiniz. Bakla fava genellikle zeytinyağı ve dereotu ile servis edilir.

Bakla Fava Nasıl Yapılır?

Bakla favayı yapmadan 1 gün önce kuru baklaları suya koyup ıslatın ve favayı kullanmadan hemen önce akan suyun altında bir müddet yıkayıp pişirilecek tencereye koyun. Tencereye sıvı yağınızı koyun ve ardından iri şekilde doğradığınız soğanları ekleyerek şeffaf bir renk alana kadar kavurun. Tencereye koyduğunuz baklanın içerisine 1-2 bardak su koyup tuzunu ekleyin. Suyunu çekmeye başladığı anda yine 1 bardak sıcak su ekleyip baklaları haşlamaya bırakın ve baklalar hafif yumuşadığında içerisinde az bir miktar su kalacak şekilde süzün. Baklaların yumuşaklığını kontrol edip gerekiyorsa biraz daha su ekleyerek tekrar haşlamaya koyabilirsiniz.

Baklaların içerisine önceden kavurduğunuz soğanları ekleyin ocağın altını kısık ateşe getirip pişirmeye devam edin. Bakla favanın suyu iyice azalıp baklalar yumuşayınca hemen 2 adet kesme küp şekeri ve sıkılmış limon suyunu ilave ederek pişirmeye devam edin. Genel olarak baklalarla 3-4 bardak su eklemek yeterli olacaktır. Yeteri kadar pişen ve yumuşayan favaya sapları ayıklanmış olan dereotunu ilave ederek mikserden geçirebilirsiniz. İsteğe göre eklemeden önce baklaları mikserden geçirip püre haline getirebilirsiniz. Püre haline getirdiğiniz baklanın içerisinde dereotu yoksa sunum yapacağınız zaman üzerine ekleyebilirsiniz. Bakla favanın üzerine çok az bir zeytinyağı döküp, küçük doğranmış soğan ve dereotu ile servis edebilirsiniz ve çok lezzetli olduğunu fark edeceksiniz. Bu işin sonunda kişiler kendi yaratıcılığını konuşturup değişik sunumlar hazırlayabilir fakat sadelikten ve bakla favanın genel olarak dışına çıkmak istemeyenler tarifimizi aynen uygulayacaktır. Bu meze çeşidi özel günlerinizde özel yemeklerde ve sofralarda yerini alabilecek çok basit yapılan ve çok da lezzetli olan bir meze çeşididir.

Afiyet Olsun.
" } ] }