{ "title": "Bakla Ezmesi", "image": "https://www.bakla.gen.tr/images/bakla-ezmesi.jpg", "date": "20.01.2024 19:50:46", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Bakla ezmesi: Hatay iline ait bir lezzettir. Hatay'ın yöresel lezzeti olan bakla ezmesi ülkemizce sevilen bir tat haline gelmiştir ve adını hemen hemen tüm illerde duyurmuştur. Bakla ezmesi vücuda faydası ile bilinmektedir. Bakla ezmesi içeriğinde birçok besin değerini barındırmaktadır ve kişi vücudunda oldukça olumlu faydaları vardır. Bakla ezmesi ana yemekler yanında birçok sofrada yer almaktadır. Hatay iline ait bir tat olduğu için genellikle Hatay ili ve çevresinde daha çok tercih edilen bir tattır. Bakla ezmesi diyet yapan insanlarca da tercih edilebilir. Bakla ezmesi içeriğinde bol miktarda protein ve kalsiyum barındırmaktadır. Protein ve kalsiyum kişi vücudunu tok tutan değerlerin başında gelir. Kişinin vücudunda çabuk ve ani acıkmalar yaşanmaması ve tokluk hissi yaşaması fazla kilo problemi olan insanlarda ara öğünlerin ortadan kalkmasına ve dolayısıyla kişinin kilo vermesine fayda sağlamaktadır.

Bakla ezmesi için gerekli malzemeler
Bakla ezmesi nasıl yapılır?

Öncelikli olarak taneler halindeki baklaları orta boy bir tencereye döküp 1 litre suda 2 saat kadar haşlamalısınız. Haşlama sırasında suyun eksilmesi olduysa ve hala bakla yumuşamadıysa suya ekleme yapabilirsiniz. Baklanın haşlanıp haşlanmadığını kontrol edin ve istenilen yumuşaklığa eriştiğinde baklaları tencereden alıp miksere koyun. Mikserde baklaları yavaş yavaş öğütmeye başlayın. Baklalar mikserde öğütülürken baklanın piştiği sudan bir bardak su alıp yavaş yavaş öğütülen baklanın içine dökün. Bakla suyunun öğütülen baklaya dökülme ölçüsü 1 su bardağı kadardır. Daha sonra öğütülen baklaya 1 tutam tuz ve malzemelerde belirtilen ölçüdeki tahin öğütülen baklanın içine karıştırılır. Karışımın içine limon suyu ve sarımsak da eklendikten sonra bakla karışımı öğütülmeye ve ezme haline getirilmeye devam edilir. Öğütülerek ve ezilerek krem kıvamına getirilen karışım servis tabağına alınır. Servis tabağı üzerine domates ve maydanoz ile görsellik kazandırılır. Üzerine birazda zeytinyağı gezdirdikten sonra servis edilmektedir.

Afiyet olsun.
" } ] }