{ "title": "Bakla Çeşitleri", "image": "https://www.bakla.gen.tr/images/bakla-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 11:26:50", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Bakla Çeşitleri; Baklanın yetmişe yakın çeşidi bilinmektedir. Bakla çeşitleri genelde çok kireçli ve killi toprakları sevmektedir. Bakla çesitlerinin boyları kırk santimetreden seksen santimetreye kadar uzayabilmektedir. Bakla çeşitleri genelde koyu yeşil renktedir. Bakla çeşitlerinde genelde üç ya da sekiz kadar bakla tanesi olur. Bakla çeşitleri yurdumuzda hemen hemen her bölgede yetişmektedir. Bakla çeşitleri ülkemizde sofralık ve hayvan yemi olarak üretilmektedir. Bakla genelde ılık iklimi seven bir bitkidir. Yurdumuzda özellikle ege bölgesinde Manisa'da yetiştirilmektedir. Baklanın ekimi Mart ayında yapılır. Baklanın hasadı ise haziran ile eylül ayları arasında yapılır.

Bakla Çeşitleri

Sakız baklası, Arşın baklası, Bayrampaşa baklası, Seville baklası, Tonka baklası, Kalabar baklası, Ful baklası, Sultani baklası, gibi bakla çeşitleri vardır.
Baklanın yapraklarından salata, tanelerinin de yemeği yapılmakadır. Bakla baklagillere adını vermektedir. Baklanın içerisinde bitkisel protein ve karbonhidrat vardır. Baklanın içinde demir, kalsiyum, A, B, C, B2 vitaminleri de bulunmaktadır. Bakla sağlık açısından muhakkak tüketilmesi gereken bir sebzedir.

Baklanın Faydaları Nelerdir?

Bakla vücudumuzdaki kötü diye adlandırılan kolesterolü düşürür. Bakla içerisinde bulunan insülin ile kan şekerini ayarlar. İçeride yüksek orandaki lif ile kabızlığa iyi gelir. Baklanın tohumundan yapılan lapa deri hastalıklarına iyi gelmektedir. Bakla idrar yollarını temizlemektedir. Böbreklerin kum ya da taş dökmesine yardımcı olur. Baklanın yeşil kabuğunu ezip istenmeyen bölgelerdeki kılların diplerine sürerseniz bir daha o bölgede kıl çıkmaz.

Sağlıklı günler.
" } ] }